PENOSKROTALNA PAGETOVA BOLEST – PRIKAZ SLUČAJA I PREGLED LITERATURE - Pejnović, Luka; Đurišić, Igor; Živković, Ognjen; Petrović, Ognjen; Petrović, Ivana; Inić, Zorka; Marković, Ivan (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Uvod: Penoskrotalna Pagetova bolest je veoma retka u svetu, sa malim brojem prikaza slučajeva, te tako predstavlja veliku dilemu u dijagnostici i lečenju. Prikaz slučaja: Muškarac starosti od 81 godine javlja se prvi put na Institut za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS), zbog ulcerisane i eritematozne tumorske promene promera oko 10 cm prekrivene skvamoznim pločama, koja se proteže od preponske regije levo do skrotuma. Tumefakt je eritematozan, prokrvljen i povremeno krvari, a pacijent od tegoba navodi povremeni bol u levoj nozi. Prethodno je učinjena biopsija navedene tumorske promene u drugoj ustanovi, a PH nalaz je išao u prilog ekstramamarnoj Pagetovoj bolesti. Pacijent je prezentovan konzilijumu IORS-a, koji je doneo odluku o operativnom lečenju. Zaključak: Ova bolest se nalazi i izvan klinički vidljivih lezija, pozitivne ivice resekcije su česte, a to predstavlja glavni faktor rizika za recidiv bolesti. Tačna preoperativna dijagnoza i pravilno hiruško lečenje, predstavljaju adekvatno lečenje, kojim se izbegava pojava recidiva i ponovnih operacija, što je svakako ključan faktor u preživljavanju. Ovaj prikaz slučaja ya onkologe svakako predstavlja značajan korak ka razumevanju ove bolesti.