ZNAČAJ TIMSKOG RADA ZA UNAPREĐENJE KVALITETA U MEDICINSKOJ REHABILITACIJI - Baščarević, Danijela; Baščarević, Slaviša; Dimitrijević, Sanja; Marković, Jovana; Milošević, Stanislava (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Uvod: Timski rad je važan instrument organizacionog razvoja i upravljanja kvalitetom. U medicinskoj rehabilitaciji, multidisciplinarni timovi su neophodnost. Rezultati analize sastava i funkcionisanja tima sačinjenog od profesionalca različitih disciplina, kao i samog timskog rada, doprinose sagledavanju složenih procesa rada, uklopljenosti uloga i aktivnosti članova tima, kao i optimizaciji performansi tima, kao krajnjoj svrsi. Cilj rada je da se utvrdi stepen zadovoljstva unutar tima, ali i faktori koji doprinose izgradnji timskog rada i boljim performansama tima, u smislu veće delotvornosti i manjeg odsustvovanja sa posla (apsentizam). Materijali i metode: Istraživanje je sprovedeno u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju u Beogradu, tokom januara 2021. godine. Studijom preseka analizirane su karakteristike i performanse multidisciplinarnih timova zdravstvenih radnika i saradnika, koji su funkcionalno raspoređeni u četiri organizacione jedinice. Timovi su anonimno popunjavali specijalno konstruisan upitnik. Ispitivane karakteristike timova su se odnosile na prosečan broj članova u timu, polnu strukturu, dužinu staža i 11 dimenzija timskog rada (svrha, zadovoljstvo, interakcije, obuke, komunikacije, procesi i slično). Pokazatelji performansi kao što su delotvornost (broj pacijenata po timu) i apsentizam (broj dana odsustvovanja sa posla) su preuzeti iz izveštaja službe za 2020. godinu. Rezultati: Stepen zadovoljstva u odnosu na pripadnost organizacionoj jedinici, kako prema ukupnoj skali, tako i prema sve četiri podskale, jeste najviši kod zaposlenih u Stacionarnoj „B“ organizacionoj jedinici. Visoko zadovoljstvo timskim radom kod statistički preovlađujućeg broja ispitanika rezultat je zadovoljstva načinom upravljanja timom (91,7%), funkcionisanjem u timu (88,1%), organizacionom kulturom (79,8%) i kulturom u timu (60,5%). Potvrđeno je da bolje izgrađen tim postiže bolje performanse, u smislu veće produktivnosti i smanjenja apsentizma. Zaključak: Rezultati istraživanja ukazuju na potrebne korekcije koje menadžment treba da sprovede u organizaciji timskog rada, kako bi se ostvarilo izraženije zadovoljstvo svih ispitanika timskim radom i u većoj meri ostvarile željene performanse.