HIRURŠKO LEČENJE EVERZIJE VAGINE NAKON HISTEREKTOMIJE – PRIKAZ SLUČAJA I PREGLED LITERATURE - Pantović, Sveto; Dotlić, Jelena; Stefanović, Katarina; Milošević, Branislav; Pantović, Kosta; Likić Lađević, Ivana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Uvod: Trenutno postoje različite preporuke za tretman vaginalne everzije. Prikazan slučaj pokazuje trenutne mogućnosti za lečenje potpune vaginalne everzije. Prikaz slučaja: Pacijentkinja, starosti 61 godinu, imala je potpunu vaginalnu everziju, četvrtog stadijuma, sedamnaest godina nakon operacije – klasične abdominalne histerektomije sa bilateralnom adneksektomijom. S obzirom na prolaps prednjeg vaginalnog zida, odlučeno je da se uradi prednja kolpoplastika i elevacija mokraćne bešike, u šavovima, po Keliju. Nikolsova bilateralna sakrospinalna fiksacija bila je tehnika izbora za korekciju rektokele/enetrokele i prolapsa zadnjeg zida vagine. Postoperativni tok protekao je bez komplikacija, a potpuno izlečenje vaginalne everzije potvrđeno je šestomesečnim pregledom. Zaključak: Hirurško lečenje koje obuhvata prednju kolpoplastiku u kombinaciji sa bilateralnom fiksacijom sakrospinalnog ligamenta savetuje se za uznapredovalu fazu složenih vaginalnih everzija. Ova hirurška tehnika je efikasna i sigurna metoda lečenja.