POVEZANOST NARCISOIDNOG POREMEĆAJA LIČNOSTI I UPOTREBE DRUŠTVENIH MREŽA - Imamović Lerić, Lejla; Husić, Indira (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Uvod/Cilj: Narcisoidni poremećaj ličnosti je sve primetniji u modernom vremenu. Sve je više onih u društvu kojima vlastito „ja” predstavlja odskočnu dasku ili prepreku za sopstveno napredovanje. Postavlja se pitanje da li i u kojoj meri je narcisoidni poremećaj ličnosti povezan sa upotrebom društvenih mreža. Društvene mreže su postale deo svakodnevnice, kako mladih, tako i starijih osoba. Na društvenim mrežama se pokušava prikazati odraz svakodnevnice koji često predstavlja iluziju koja zapravo ne postoji. Dakle, na društvenim mrežama se predstavlja lažna slika, daje se lažni sjaj, pokušava se prikazati ono što ne postoji, u želji da se drugi zadive i pomisle da je autor sadržaja u nekoj meri bolji ili važniji, odnosno uspešniji od njih. Rad pokušava da dovede u vezu narcisoidni poremećaj ličnosti i upotrebu društvenih mreža, kako bi se ustanovilo da li su ove dve varijable povezane. Materijali i metode: Osnovne metode primenjene u ovom istraživanju su metoda analize i sinteze, metoda indukcije i dedukcije, statistička i komparativna metoda. U procesu prikupljanja podataka učestvovalo je 58 studenata, a prilikom istraživanja, korišćeni su Inventar narcisoidne ličnosti, Inventar o prisustvu na društvenim mrežama i usmerenju upotrebe društvenih mreža (akademsko usmerenje, socijalizacija, zabava, informisanje, kompulzivna upotreba), (engl. Statements of Social Networking Usage Questionnaire), te su postavljana pitanja opšte prirode (sociodemografska pitanja). Istraživanje je sprovedeno u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, u periodu januar-jun 2024. godine. Rezultati: Utvrđen je veoma nizak stepen korelacije između narcisizma i akademske svrhe upotrebe društvenih mreža (0,20). Utvrđena je srednje jaka korelacija između narcisizma i socijalizacije kao svrhe društvenih mreža (0,663). Ustanovljena je veoma slaba korelacija između narcisizma i informativne svrhe upotrebe društvenih mreža, tačnije koeficijent korelacije je iznosio 0,280. Najzad, utvrđena je visoka korelacija između narcisizma i zabave kao svrhe upotrebe društvenih mreža – stepen korelacije između ove dve varijable bio je 88,8%. Zaključak: Rezultati istraživanja ukazuju na postojanje značajne veze između narcisoidnog poremećaja ličnosti i prisustva na društvenim mrežama.