UČESTALOST I ZNAČAJ RAZVOJA FEBRILNE NEUTROPENIJE KOD BOLESNIKA SA HEMATOLOŠKIM MALIGNITETIMA LEČENIH U USLOVIMA DNEVNE BOLNICE TERCIJARNE USTANOVE - Kecman, Natalija; Lemajić, Nikola; Tomić Vujović, Kristina; Arsenović, Isidora; Smiljanić, Mihailo; Sretenović, Aleksandra; Virijević, Marijana; Vuković, Vojin; Suvajdžić-Vuković, Nada; Vidović, Ana; Bila, Jelena; Antić, Darko; et al. (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Uvod: Neutropenija uzrokovana primenom hemioterapije (HT) često se komplikuje pojavom febrilne neutropenije (FN), koja je povezana sa razvojem infekcija, redukcijom doze leka/odlaganjem hemioterapije, narušenim kvalitetom života i povećanim troškovima lečenja. Cilj rada: Cilj rada je ispitivanje povezanosti faktora rizika za razvoj febrilne neutropenije i značaja primene granulocitnog faktora stimulacije rasta kolonija (G-CSF) kod bolesnika sa hematološkim malignitetima. Materijal i metode: Obuhvaćeno je 90 bolesnika sa dijagnozom limfoma, multiplog mijeloma (MM) i mijelodisplaznog sindroma (MDS) lečenih u Dnevnoj bolnici Klinike za hematologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS), u periodu od januara do juna 2024. Rezultati: Obuhvaćeno je 90 bolesnika sa sledećim dijagnozama: limfomi 70 (77,8%) pacijenata, MM 12 (13,3%) pacijenata, MDS 8 (8,9%) pacijenata, od čega 42,2% (38/90) muškog a 57,8% (52/90) ženskog pola. FN je zabeležena kod 22 (24,4%) bolesnika, dok 68 (75,6%) pacijenata nije razvilo febrilnu neutropeniju. Distribucija febrilne neutropenije prema tipu limfoma je bila: 57,9% kod agresivnih, 31,6% kod indolentnih i 10,5% kod Hočkinovog limfoma. Uočena je povezanost febrilne neutropenije sa većom učestalošću viših kliničkih stadijuma bolesti, i za stadijum III i IV je iznosila 70%. Kod pacijenata sa FN-om je bilo značajno učestalije prisustvo velike (engl. bulky) tumorske mase (54,5% naspram 25%; p = 0,010). Pacijenti sa FN-om su imali statistički značajno veći broj primenjenih hemioterapijskih linija (p = 0,020), hemioterapijskih ciklusa (p = 0,027), ciklusa imunoterapije (p = 0,025), kao i veću učestalost infekcija (59,1% naspram 27,9%; p = 0,008), češću primenu antibiotika (95,5% naspram 33,8%; p = 0,004) i G-CSF-a (54,5% naspram 11,8%; p < 0,001), te veći broj primenjenih ampula G-CSF-a (5,0 naspram 1,0; p < 0,001). Dokazana je značajna razlika u višim vrednostima CRP-a kod bolesnika sa febrilnom neutropenijom (7,2% naspram 3,3%; p = 0,012). Zaključak: Naša studija je pokazala da su na razvoj febrilne neutropenije uticali veći broj terapijskih linija i ciklusa imunohemioterapije, klinički stadijum bolesti, bulky tumorska masa i stepen agresivnosti limfoma.