ANEMIJA I SRČANA SLABOST - Cvetković, Zorica; Marinković, Gligorije; Bukurecki, Ilija; Marković, Olivera (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Prisustvo anemije kod bolesnika sa srčanom slabošću predstavlja nezavisni loš prognostički faktor. Etiologija anemije je multifaktorijalna, a u njoj učestvuju kako priroda same hronične srčane slabosti, tako i starije životno doba ovih bolesnika i učestali komorbiditeti. Apsolutni ili funkcionalni deficit gvožđa, čak i u odsustvu anemije, kod bolesnika sa srčanom slabošću značajno utiče na opadanje kvaliteta života, te na povećanje učestalosti hospitalizacije i mortaliteta. Kompleksna etiologija i patofiziologija anemije otežavaju pravilno tumačenje laboratorijskih parametara metabolizma gvožđa, a takođe iziskuju i specifičan terapijski pristup.