PRIMENA INTRANAZALNOG ESKETAMINA U TRETMANU TERAPO-REZISTENTNE DEPRESIJE: PRIKAZ SLUČAJA - Jerotić, Stefan; Poleksić, Joko; Ivković, Maja; Latas, Milan (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Uvod: Terapo-rezistentna depresija (TRD) je pojam koji označava depresivnu epizodu u okviru koje nije došlo terapijskog odgovora na primenu dva antidepresiva. Farmakološke strategije lečenja TRD uključuju složen postupak, sa mogućnostima primene više različitih psihofarmaka i u osnovi podrazumevaju: (1) zamenu/optimizaciju doze antidepresiva, ili (2) augmentaciju antidepresivne terapije. U okviru strategije augmentacije, značajno mesto zauzimaju NMDA antagonisti, u koje se ubraja i intranazalni esketamin. Dosadašnja istraživanja ukazuju da aplikacija intranazalnog esketamina kao augmentacionog agensa predstavlja efikasnu farmakološku strategiju u tretmanu TRD. Prikaz slučaja: U ovom radu prikazujemo uspešnu primenu intranazalnog esketamina u koadministraciji sa inhibitorom ponovnog preuzimanja serotonina/noradrenalina (SNRI antidepresiva) kod pacijenta sa TRD. Zaključak: Neophodna su dalja istraživanja u cilju boljeg razumevanja mehanizma delovanja, načina doziranja, kao i dugoročnih ishoda i bezbednosnog profila ovog pristupa.