PROCENA ISHODA AKUTNOG ISHEMIJSKOG MOŽDANOG UDARA U ZADNJEM SLIVU U ODNOSU NA RUTINSKE PARAMETRE KRVNE SLIKE – ODNOS NEUTROFILA I LIMFOCITA, TROMBOKRIT I SREDNJI VOLUMEN TROMBOCITA - Munjiza, Dejan; Milivojević, Miloš; Vukićević, Marjana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Uvod: Akutni moždani udar definiše se kao fokalni ili globalni poremećaj moždane funkcije koji naglo nastaje i predstavlja treći po redu uzrok smrti u svetu. U zavisnosti od mehanizma nastanka se može klasifikovati kao akutni ishemijski moždani udar i akutni hemoragijski moždani udar. Cilj rada je ispitivanje hipoteze da su odnos neutrofila i limfocita (NLR), trombokrit (Pct) i srednji volumen trombocita (MVP) značajnije povišeni kod bolesnika sa lošijim ishodom moždanog udara u zadnjem slivu. Materijal i metode: Osnov metodologije je analiza laboratorijskih podataka 205 bolesnika sa ishemijskim moždanim udarom zadnjeg sliva uz podatke o modifikovanom Rankin skoru na otpustu koji su prilagođeni u rangove na tri moguća ishoda lečenja: dobar, umereno loš i loš ishod bolesti. Rezultati: Kao najsnažniji prediktor ishoda se pokazao porast odnosa broja neutrofila i limfocita (NLR) koji korelira sa lošim ishodom bolesti (p < 0,001). Trombokrit pokazuje umeren stepen povezanosti sa ishodom ishemijskog moždanog udara zadnjeg sliva stepenovanog rangovima modifikovanog Rankin skora (p = 0,002). Srednji volumen trombocita, kod ovog uzorka ispitanika, nije pokazao ni statističku značajnost razlike medju grupama bolesnika prema ishodu bolesti stepenovanog rangovima modifikovanog Rankin skora niti korelaciju sa ishodom bolesti prema istom kriterijumu. Zaključak: Odnos neutrofila i limfocita (NLR), kao i trombokrit (Pct) su varijable, koje su na osnovu ovog ispitivanja, ali i rezultata iz dostupne literature, značajno češće povišene kod bolesnika sa lošijim ishodom moždanog udara u zadnjem slivu gde predstavljaju prediktor lošijeg ishoda bolesti.