VEZANI MUSKULOKUTANI REŽANJ TRAPEZIUSA U REKONSTRUKCIJI DEFEKTA U REGIJI RAMENA NAKON RESEKCIJE MEKOTKIVNOG SARKOMA – PRIKAZ SLUČAJA I PREGLED LITERATURE - Petrović, Bojan; Rajković, Stanislav; Bogosavljević, Nikola; Stajić, Milan; Mičeta, Lazar (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Uvod: Mekotkivni sarkomi (MTS) na ekstremitetima zahtevaju kompleksno lečenje koje podrazumeva hirurgiju očuvanja ekstremiteta uz adjuvantnu terapiju. Lečenje uključuje resekciju tumora sa širokim granicama uz dodatnu zračnu i/ili hemioterapiju. Pored resekcije tumora, važan segment predstavlja i rekonstrukcija nastalog mekotkivnog defekta. Za obimne rekonstruktivne procedure na gornjim ekstremitetima literatura sugeriše upotrebu slobodnih ili vezanih režnjeva. U regiji ramena, zbog složene regionalane anatomije, odabir adekvatnog režnja je hirurški imperativ. U poslednje vreme postoji veliko interesovanje za upotrebu vezanog muskulokutanog režnja m. trapezius-a, koji ima određene prednosti u odnosu na ostale režnjeve. Prikaz slučaja: Pacijentkinja (31 godina) sa MTS-om u predelu levog ramena, tri puta je operativno lečena. Prvi put je učinjena intraleziona procedura – R2 resekcija, kada je ustanovljen pleomorfni dermalni sarkom. Nakon pet meseci, na osnovu nalaza nuklearne magnetne rezonance (NMR) konstatovan je rest-recidiv u predelu operativnog ožiljka. Učinjena je resekcija tumora, a mekotkivni defekt pokriven je slobodnim kožnim transplantatom parcijalne debljine kože po Tiršu. Patohistološki je dijagnostikovan visokogradusni lejomiosarkom. Nakon dva meseca od druge operacije NMR-om je potvrđen recidiv. Sprovedena je široka resekcija tumora, a mekotkivni defekt je pokriven vezanim donjim muskulokutanim režnjem trapezastog mišića. Zaključak: Literatura oskudeva radovima koji opisuju rezultate primene režnja trapezastog mišića u rekonstrukciji defekata u regiji ramena nakon resekcije MTS-a. Takođe, ne postoji jednoglasni zvanični stav o širini granica resekcije koje se smatraju sigurnim. Ishod lečenja naše pacijentkinje ukazuje na veliki potencijal i prednosti režnja trapezastog mišića u poređenju sa drugim režnjevima iz te regije.