SEPTIČNO STANJE U DIFERENCIJALNOJ DIJAGNOZI NEJASNOG FEBRILNOG STANJA - Ilić, Luka; Jeremić, Aleksandar (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Uvod: U savremenom svetu nejasno febrilno stanje je sve češći entitet sa raznovrsnom etiologijom. Septično stanje značajno participira kao etiološki faktor nejasnog febrilnog stanja a često se previdi, tj. lečenje se započinje kasno. Cilj rada: Utvrditi učestalost sepse, ustanoviti demografske karakteristike, kliničku prezentaciju oboljenja, utvrditi proporciju dokazanih izazivača i njihovu raspodelu po vrstama, predstaviti laboratorijske analize bolesnika sa dijagnozom sepse po prijemu i po otpustu iz bolnice. Materijal i metode: Ispitivanjem su obuhvaćeni pacijenti lečeni na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, na Odeljenju kliničke farmakoterapije u periodu od 1.12.2014. do 31.12.2017. godine, a kod kojih je u toku ispitivanja etiologije nejasnog febrilnog stanja dokazana sepsa. Rezultati: Među 420 ispitivanih pacijenata, kod 50 (11,9%) je dokazana sepsa. U istraživanje je bilo uključeno 29 (58%) žena i 21 (42%) muškarac, prosečne starosti 63,76 ± 13,6 (24-90) godina. Kod 40 (80%) pacijenata je iz hemokulture dokazan uzročnik oboljenja, dok kod 10 (20%) pacijenata nije. Povišena telesna temperatura se javila kod 49 (98%) ispitanika, kod 24 (47%) postojala je jeza i drhtavica, 13 (25,5%) pacijenata imalo je mučninu, 16 (31,4%) povraćanje. Glavobolja se javila kod 8 (16%) pacijenata, dok su dijareja, dizurične tegobe, kao i poremećaj svesti registrovani kod 11 (21,6%) obolelih. Upoređivanjem srednjih vrednosti biohemijskih analiza pacijenata dobijenih po prijemu i po otpustu iz bolnice, utvrđeno je da postoji statistički značajna razlika (p<0,01) koja ukazuje na smanjenje vrednosti laboratorijskih parametara kao što su sedimentacija eritrocita, C-reaktivni protein, ukupan broj leukocita i procenat segmentiranih leukocita. Zaključak: U posmatranom uzorku sepsa se, kao etiološki faktor nejasnog febrilnog stanja, sreće relativno često (11,9%). I pored značajnog napretka i razvoja sofisticiranih dijagnostičkih postupaka, u diferencijalnoj dijagnozi nejasnog febrilnog stanja treba uvek razmišljati o potencijalnoj sistemskoj infekciji kao mogućem uzroku u sklopu koje septično stanje zauzima važno mesto, čak i kada nas inicijalna ispitivanja ne navode na takav zaključak.