KONCENTRACIJA CITOKINA (IL-4, IL-12 I IFNγ) U PLAZMI I NJENA POVEZANOST SA APOPTOZOM LIMFOCITA PACIJENATA OBOLELIH OD HRONIČNE LIMFOCITNE LEUKEMIJE - Dejanović, Hristina; Jovanović, Danijela (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Uvod: Hronična limfocitna leukemija (HLL) predstavlja malignu bolest hematopoetskog tkiva i najčešća je leukemija odraslih. Godinama je dominirao stav da je u patogenezi hronične limfocitne leukemije osnovni mehanizam nastanka i progresije bolesti poremećaj apoptoze i produženo preživljavanje malignih limfocita. Cilj rada: Cilj našeg istraživanja je da se utvrdi povezanost procenta apoptotskih limfocita u perifernoj krvi pacijenta obolelih od hronične limfocitne leukemije sa koncentracijom antiapoptotskih citokina (IL-4, IL-12, IFNγ) u plazmi pacijenata. Materijal i metode: U istraživanje je uključeno 29 pacijenata obolelih od hronične limfocitne leukemije (21 muškarac i 8 žena) koji u prethodnih 6 meseci nisu bili na hemioterapijskom režimu. Kod svih pacijenata su određivani klinički parametri (klinički stadijum bolesti, prisustvo limfadenopatije, splenomegalije), biohemijski parametri (LDH) i tip i procenat infiltracije koštane srži. Iz periferne krvi pacijenata određen je procenat apoptotskih limfocita i koncentracija citokina (IL-4, IL-12, IFNγ) u plazmi pacijenata. Rezultati: U ispitivanoj grupi pacijenta su detektovane vrednosti plazmatske koncentracije IL-4 = 121,42 pg/ml (62,44 – 180,40), IL-12 = 7,62 pg/ml (4,36 – 10,87), IFNγ = 31,45 pg/ml (18,35 – 44,56). Među ćelijskom populacijom je detektovano ispod 1% apoptotskih ćelija, u rasponu od 0,03% do maksimalno 0,84%. Rezultati pokazuju da nema korelacije između koncentracije citokina i procenta apoptotskih limfocita u perifernoj krvi pacijenata, ali da koncentracija Il-12 pozitivno korelira sa stadijumom bolesti, kao i procentom infiltracije koštane srži malignim limfocitima. (p < 0,001 odnosno p = 0,028). Zaključak: Plazmatske koncentracije IL-4, IL-12, IFNγ nisu u korelaciji sa procentom apoptotskih limfocita periferne krvi pacijenata obolelih od hronične limfocitne leukemije. Interleukin-12 ipak pokazuje pozitivnu korelaciju kod uznapredovale bolesti.