GIGANTSKI FILODNI TUMOR: PRIKAZ SLUČAJA I PREGLED LITERATURE - Inić, Zorka; Žegarac, Milan; Chia, Clement Luck Khng; Živković, Ognjen; Buta , Marko; Končar, Jovana; Marković, Ivan (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Uvod: Filodni tumori dojke su veoma retki u Srbiji i svetu. Ovi tumori često predstavljaju dilemu u dijagnostici i lečenju. Prikaz slučaja: Predstavljamo 60-godišnju ženu sa masivnim tumorom u levoj dojci koji je imala 15 godina. Prema histopatološkoj dijagnozi, u pitanju je granični (borderline) filodni tumor retke veličine 18x17x7 cm i težine 4,6 kg. Zaključak: Tačna preoperativna dijagnoza i pravilan tretman omogućavaju adekvatnu operaciju i izbegavanje ponovne operacije. Ovo je ključno za ovakve filodne tumore zbog njihove sklonosti ka recidivu i malignog potencijala koji imaju neki od ovih tumora.