EKSPRESIJA NCAM I FGFR1 MOLEKULA I NJIHOV UTICAJ NA BIOLOŠKO PONAŠANJE KARCINOMA BUBREŽNIH ĆELIJA - Filipović , Isidora; Mioljević , Ana; Nikolić , Gorana; Filipović, Jelena; Radojević Škodrić, Sanja; Bogosavljević, Nikola; Zivotic , prof. dr Maja (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Uvod: Poslednjih decenija raste stopa javljanja tumora bubrežnih ćelija (engl. renal cell tumors - RCT) i njima uzrokovanih smrtnih ishoda. Iako karcinomi bubrežnih ćelija (engl. renal cell carcinoma – RCC) predstavljaju samo 2% svih karcinoma, ovi tumori spadaju u prvih deset uzročnika smrti među karcinomima u Evropi. Cilj: Kako je poznato da neuralni ćelijski adhezioni molekul (engl. neural cell adhesion molecule, NCAM) i receptor 1 za fibroblastni faktor rasta (engl. fibroblast growth factor receptor 1, FGFR1) stupaju u interakcije na površini ćelijske membrane, kao i da se mogu eksprimirati i na drugim ćelijskim lokalizacijama, odlučili smo da ispitamo potencijalni uticaj različitih obrazaca njihove koekspresije na kliničko-patološke karakteristike tumora bubrega. Materijal i metode: Analizirano je 100 tumora bubrega, dijagnostikovanih na Institutu za Patologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Imunohistohemijska analiza urađena je na pločicama tkivnog mikroniza, korišćenjem NCAM (1:50, klon123C3.D5) i FGFR1 (1:100, klon M19B2) antitela. Kliničke i patohistološke karakteristike tumora bubrega ispitane su u odnosu na prisustvo i lokalizaciju koekspresije NCAM i FGFR1 molekula. Rezultati: Koekspresija NCAM i FGFR1 molekula u tumorima bubrega uočena je u citoplazmi i na membrani, ali ovi obrasci ne zavise od patohistološkog tipa tumora. Svaki tumor u čijem jedru je uočena FGFR1 imunopozitivnost pokazivao je i membransku pozitivnost na oba ispitivana molekula. Primećeno je da sa povećanjem T stadijuma raste učestalost koekspresije NCAM i FGFR1 molekula, ali nalaz nije bio statistički značajan. Zaključak: Membranska koekspresija nije uočena ni kod jednog benignog tumora, uprkos prisustvu citoplazmatske koekspresije. Postoji mogućnost i da pojava FGFR molekula u jedru indukuje pojavu membranske koekspresije.