KONAČAN ISHOD U LEČENJU LEG-KALVE-PERTESOVE BOLESTI KORISTEĆI KOMBINACIJU ILIZAROVOG METODA I TUNELIZACIJE – PRIKAZ SLUČAJA - Krivokapić, Branislav; Bukva, Bojan; Jeremić, Danilo; Bogosavljević, Nikola; Tomić, Slavko (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Uvod: Leg-Kalve-Pertesova bolest (LKPB) je relativno česta bolest kuka dečjeg doba, koja pogađa otprilike 0,8 slučajeva na 100.000 dece. Obično se javlja kod dece uzrasta između 4 i 8 godina i kod dečaka je prisutnija više nego kod devojčica. Primarno je zahvaćen jedan kuk, ali bilateralna lokalizacija je prisutna u 9-15 slučajeva. Primarni tretman u Leg-Kalve-Pertesovoj bolesti je koncept fokusiran na očuvanju glave butne kosti u acetabulumu, čime se sprečava omekšavanje i fragmentacija. Najčešći metod hirurškog tretmana sastoji se od butne ili pelvične osteotomije ili kombinacije oba. Ovaj rad ima za cilj da predstavi minimalno invazivnu alternativnu metodu za lečenje Leg-Kalve-Pertesove bolesti. Prikaz slučaja: Predstavljamo izveštaj o slučaju 19-godišnjaka sa dugom istorijom bolesti. Njegovo lečenje počelo je u petoj godini života, i ovo je najnoviji izveštaj njegovog stanja 14 godina nakon operacije. Zaključak: Artrodijastaza kuka korišćenjem Ilizarovljevog cirkularnog okvira u kombinaciji sa tunelizacijom glave i vrata butne kosti je minimalno invazivni hirurški zahvat. Sa tehničke tačke gledišta, ovo je relativno zahtevna procedura koja rezultira kraćim periodom hospitalizacije, smanjenim rizikom od komplikacija i troškovima, u poređenju sa karličnom i butnom osteotomijom.