POREĐENJE PD-L1 EKSPRESIJE U CITOLOŠKOM I HISTOLOŠKOM MATERIJALU SEROZNOG HIGH-GRADE KARCINOMA JAJNIKA - Jovanović, Ljubiša; Ćirković, Anđa; Nikolić, Ljubinka; Jović, Milena; Mikić, Darko; Milenković, Svetlana; Janković, Radmila (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Uvod: Tumorske ćelije u peritonealnom lavatu eksprimiraju različite proteine sa značajnim prognostičkim i terapijskim potencijalom. Takva ekspresija se može razlikovati od ekspresije u primarnom tumoru ili u metastazama. U ovoj studiji upoređivali smo ekspresiju PD-L1 markera (programirani ligand ćelijske smrti-1) na karcinomskim ćelijama jajnika u citološkom materijalu, u peritonealnim metastazama i u primarnom tumoru. Materijali i metode: Studija je obuhvatila 30 pacijentkinja koje su operisane zbog high-grade seroznog karcinoma jajnika (HGSC) u IIIC FIGO stadijumu tumorske bolesti, u jednogodišnjem periodu. Formirani su citoblokovi, citološki i tkivni mikronizovi koji su imunohistohemijski bojeni PD-L1 antitelom. Četiri kategorije PD-L1 ekspresije su: negativna, slaba, umerena i jaka ekspresija. Udružene umerena i jaka ekspresija smatrane su visokom PD-L1 ekspresijom. Rezultati: Umerena ekspresija je najčešći obrazac PD-L1 ekspresije u primarnom HGSC (50%) kao i u peritonealnim metastazama (omentumu) (60%). Citološki uzorci su uglavnom pokazivali slabu PD-L1 ekspresiju (57%). Statistička analiza nije pokazala značajnu razliku među analiziranim grupama kada je reč o PD-L1 ekspresiji. Pokazana je pozitivna korelacija PD-L1 ekspresije između različitih, udruženih tumorskih uzoraka kod svakog pacijenta sa statisičkom značajnošću (p<0.05) između svih analiziranih uzoraka. Zaključak: PD-L1 ekspresija je dovoljno slična u svim analiziranim uzorcima tumora. To bi moglo ukazati na slične peritumorske regulatorne mehanizme HGSC primarnog tumora i tumorskog okruženja citološkog materijala. Imunohistohemijska analiza na formiranim citoblokovima pokazuje zadovoljavajuću pouzdanost određivanja ekspresije PD-L1 markera na karcinomskim ćelijama jajnika izolovanim iz citološkog materijala.