ANAMU, MORINGA, SPIRULINA I HLORELA: DOPRINOS KVALITETU ŽIVOTA ONKOLOŠKIH PACIJENATA – REZULTATI POSTMARKETINŠKE PROSPEKTIVNE STUDIJE U SRBIJI, 2021 – 2022. GODINE - Estevez Garcia, Anabely; Kovčin, Vladimir; Venegas Godinez, Aliuska (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Uvod: Kvalitet života je jedan od prioritetnih ciljeva u lečenju onkoloških pacijenata. Pored konvencionalnih terapija, simptomatske terapije i terapije podrške su od vrednosti za krajnji ishod lečenja. Veliki broj ovakvih pacijenata koristi druge alternativne metode, kao što je biljna terapija. Cilj: Ova prospektivna studija se bavi procenom uticaja biljaka: anamu, moringa, spirulina i hlorela, koje se rutinski koriste na Kubi, na kvalitet života onkoloških pacijenata. Materijali i metode: Ispitano je 46 pacijenata sa različitim malignim tumorima u četvrtom stadijumu bolesti, od kojih je 26 bilo na hemioterapiji, a 18 na simptomatskoj i suportivnoj terapiji, a koji su oralno koristili ekstrakte navedenih biljaka, tokom tri meseca. Uz prethodno dobijenu saglasnost i ovlašćenje, korišćen je standardni EORTC QLQ-C30 upitnik na maternjem jeziku pacijenata, za procenu kvaliteta života pre i posle tri meseca upotrebe. Rezultati: Globalna procena opšteg zdravstvenog stanja i kvaliteta života pacijenata pokazala je značajno poboljšanje posle tri meseca korišćenja preparata, u odnosu na početak primene, prema ocenama pacijenata. Prema upitniku, na funkcionalnoj skali se poboljšalo svih pet parametara (Tabela 2, Grafikon 2), (p = 0,0002338), a do poboljšanja je došlo i na skali simptoma (zamor, p = 0,01501; bol, p = 0,0436). Žene su postigle bolju fizičku funkcionalnost i značajniji gubitak zamora i bola, dok se kod muškaraca poboljšala kognitivna funkcionalnost. Emocionalna funkcionalnost se poboljšala u podgrupi pacijenata koji su primali hemioterapiju, dok su kod onih koji su je prethodno primili postojale značajne razlike u skoru skale simptoma gubitka apetita i konstipacije – simptoma koji su se povukli nakon tri meseca upotrebe proizvoda, izjednačavajući podgrupe po pitanju smanjenja ovih simptoma. Kod ostalih funkcionalnih parametara su takođe dobijene statistički značajne razlike za sve pacijente. Zaključak: Poboljšanje kvaliteta života i funkcionalnosti kao i smanjenje bola i zamora pacijenata postignuto je kod svih ispitanika i bilo je statistički značajno, bez obzira da li su primali hemioterapiju ili ne tokom korišćenja biljnih preparata.