PREISPITIVANJE ULOGE MAGNEZIJUMA U ISTRAŽIVANJIMA EPILEPSIJE I ZBRINJAVANJE PACIJENATA SA EPILEPSIJOM - Stanojević, Marija; Parezanović, Miro; Popović, Aneta; Spasić, Svetolik; Lopičić, Srđan; Nedeljkov, Vladimir; Jovanović, Zorica; Vučković, Sonja (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Magnezijum je mineral bioesencijalan za ekscitabilna tkiva, koji pokazuje višestruka neuroaktivna dejstva. Jon Mg2+ stabilizuje ekscitabilne membrane. Epilepsija je jedna od najčešćih hroničnih neuroloških bolesti koju odlikuje spontano ponavljanje neprovociranih epileptičkih napada. Njihovi mehanizmi nastanka nisu potpuno rasvetljeni. Pregled literature o ulozi magnezijuma, u bazičnim i kliničkim istraživanjima epilepsije, napravljen je da bi se rasvetlio značaj nedostatka magnezijuma u nastanku epileptičke hiperekscitabilnosti mozga, kao i značaj primene preparata magnezijuma u zbrinjavanju pacijenata sa epilepsijom. Potrebe neurona za magnezijumom su velike. Njegova koncentracija u likvoru je veća nego u serumu. U eksperimentalnim istraživanjima epilepsije, perfuzija isečaka hipokampusa veštačkim likvorom sa niskim sadržajem Mg2+ jona predstavlja često korišćen animalni model spontano indukovane epileptiformne aktivnosti. Deficit Mg2+ jona, kao elektrolitni disbalans, često ostaje klinički neprepoznat, i često se previdi kod bolesnika sa epilepsijom. Nivo Mg2+ jona u likvoru i serumu pacijenata sa epilepsijom niži je nego u zdravih kontrola. Кod njih, hipomagnezijemija povećava učestalost epileptičkih napada, a u farmakorezistentnoj bolesti, povećava rizik od naprasne, neočekivane smrti. Peroralna suplementacija magnezijumom pomaže u boljoj kontroli napada. Antikonvulzivno dejstvo parenteralnih preparata Mg2+ jona koristi se za suzbijanje napada u pojedinim epileptičkim encefalopatijama, kod odraslih i dece (u eklampsiji, uremiji, porfiriji, febrilnim napadima, infantilnim spazmima). Infuzije magnezijuma pomažu i u kontroli epileptičkog statusa. Subklinički deficit magnezijuma, veoma čest u opštoj populaciji, u epilepsiji može da deluje kao faktor koji doprinosi pojavi epileptičkih napada. Stoga je kod bolesnika sa epilepsijom potrebno proveriti magnezijumski status. Pregled literature pokazuje da magnezijum predstavlja jednostavno antiepileptičko sredstvo čiji terapijski potencijal prevazilazi njegovu aktuelnu kliničku primenu za ovu indikaciju.