RAZVOJ DEFINICIJE SEPSE - Dimić, Nemanja; Đurić, Marko; Nenadić, Irina; Boboš, Marina; Bojić, Suzana; Vukotić, Tatjana; Simeunović Gojgić, Mirjana; Gojgić, Milan; Stevanović, Predrag; Bojović, Ksenija (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Sepsa predstavlja veliki zdravstveni problem, imajući u vidu da svake godine preko 20 miliona ljudi u svetu oboli od sepse. Uprkos značajnom razvoju medicine poslednjih decenija, stopa mortaliteta sepse je izuzetno visoka (oko 26%). Razvoj definicije sepse tekao je uporedo sa razumevanjem mehanizma nastanka sepse. Početkom devedesetih godina dvadesetog veka nastala je prva definicija sepse, prema kojoj je sepsa definisana kao sindrom sistemskog inflamatornog odgovora (engl. systemic inflammatory response syndrome – SIRS), uz prisustvo sumnje ili dokaza o postojanju infekcije. Zbog velikog broja neadekvatno dijagnostikovanih pacijenata sa sepsom nastala je druga definicija, po kojoj je sepsa definisana kao klinički sindrom. Zbog nedovoljne preciznosti prethodnih definicija sepse, ali i novih saznanja o patofiziološkom mehanizmu sepse, 2016. godine je nastala i treća definicija sepse. Prema ovoj definiciji, sepsa je životno ugrožavajuće stanje u čijoj osnovi se nalazi organska disfunkcija nastala kao posledica neadekvatnog odgovora organizma na infekciju. Septički šok se manifestuje cirkulatornom, ćelijskom i metaboličkom nestabilnošću i karakteriše se nivoom laktata u serumu većim od 2 mmol/l i prisutnom hipotenzijom, koja nakon primene intravenskih rastvora, zahteva terapiju vazopresorima. Ova definicija sepse i septičkog šoka omogućava rano prepoznavanje i lečenje bolesnika sa sepsom, što su ključni koraci u smanjenju incidencije i mortaliteta od ove bolesti.