DUALNA PRAKSA, FAKTORI I REŠENJA ZA ZDRAVSTVENE RADNIKE - Milošević Gačević, Marijana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Dualna praksa je fenomen koji se pojavljuje u najvećem broju zemalja, ali je primetno učestalija u zemljama sa niskim dohotkom, kao što je naša, i u poslednje vreme sve više dobija na značaju zbog mogućnosti da doprinese pogoršanju nedovoljnog broja profesionalnih zdravstvenih radnika u sistemima zdravstvene zaštite. Razlozi koji dovode do dualne prakse nisu dovoljno proučeni. Rezultati uglavnom ukazuju na ekonomske faktore kao prediktore, ali osim pomenutih faktora neophodno je istraživati prevalencije, stvarne posledice, upravljanje ovim fenomenom, kao i procenu uticaja političkih mera sprovedenih u ovoj oblasti. Iako se dualna praksa smatra mogućim sistemskim rešenjem za pitanja kao što su ograničeni resursi (i prihodi) javnog sektora, niski regulatorni kapaciteti i uzajamno delovanje između tržišnih snaga i ljudskih resursa, ukoliko je loše regulisana, može dovesti do sukoba interesa, kao i odliva resursa iz javnog u privatni sektor. Optimalna regulacija situacije i mobilnosti zdravstvene radne snage zavisi od okolnosti u zemlji, sposobnosti vlade i poboljšanja zdravstvenog sistema. Na međunarodnom nivou vlade različito reaguju na fenomen dualne prakse. Da bi se prepoznala uloga dualne prakse i mobilnosti na tržištu zdravstvene radne snage, stručnjaci zagovaraju više podataka o dualnoj praksi zdravstvenih radnika i potrebu integrisanja ovih podataka u nacionalne račune zdravstvene radne snage. Istaknuta je potreba izrade nacionalne zdravstvene politike za praćenje dualne prakse i u našoj zemlji, kao i razvoj strategija za ublažavanje negativnih efekata. Ovaj rad analizira dostupnu literaturu o dualnoj praksi, faktore koji utiču na pojavu ovog fenomena, kao i o moguća rešenja za zdravstvene radnike.