POŠTEDNI HIRURŠKI TRETMAN NEKROZE ŠAVA NA UTERUSU NAKON CARSKOG REZA – PRIKAZ SERIJE SLUČAJEVA - Cerović Popović, Radojka; Ćupić, Jovana; Mihaljević, Olga; Pantović, Kosta; Radojević, Miloš (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Uvod: Porođaj carskim rezom (CR) čini oko 32% svih porođaja u svetu, a može biti povezan sa ranim i kasnim komplikacijama. Iako nekroza šava na uterusu posle porođaja nije često stanje, povezana je sa visokim morbiditetom i mortalitetom porođenih žena, kao i trajnim gubitkom fertiliteta. U ovom radu prikazujemo sedam uspešno konzervativno tretiranih pacijentkinja sa dijagnozom nekroze šava na uterusu, u puerperijumu, posle carskog reza. Prikaz serije slučajeva: Prikazujemo 12 pacijentkinja kod kojih se, u periodu od 01. 2. 2019. do 10. 11. 2022. godine, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (KGA, UKCS), nakon carskog reza, javila infekcija i postavljena je klinička sumnja na postojanje nekroze šava na uterusu. Od ukupnog broja pacijentkinja kod kojih je dijagnostikovana nekroza šava na uterusu, sedam pacijentkinja je uspešno konzervativno tretirano. Zaključak: Poštedni hirurški tretman nekroze šava na uterusu predstavlja moguću alternativu standardnom lečenju, koja omogućava očuvanje fertiliteta kod pacijentkinja koje nisu završile reprodukciju.