NOVI TERAPIJSKI AGENSI U LEČENJU NEUROSARKOIDOZE - Marić, Nikola; Golubović, Aleksa; Belić, Slobodan; Đurđević, Nataša; Milivojević, Ivan; Geratović, Miloš; Stjepanović, Mihailo (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Neurosarkoidoza predstavlja relativno čestu ekstrapulmonalnu formu sarkoidoze. Karakterišu je prisustvo različite kliničke slike, mala verovatnoća spontane remisije, značajan uticaj na kvalitet života, kao i potencijalno povećanje mortaliteta. Pored kortikosteroida, u lečenju neurosarkoidoze se primenjuju i drugi lekovi, kao što su metotreksat, azatioprin, mikofenolat mofetil, inhibitori faktora nekroze tumora α (TNF-α), infliksimab i adalimumab. U ovom radu smo, pregledom dostupne literature, pokušali da objedinimo dosadašnja saznanja i novine u lečenju neurosarkoidoze, kako bismo olakšali svakodnevni rad lekarima kliničarima. Dosadašnje studije i dalje daju prednost pulsnim dozama kortikosteroida, dok je druga terapija pokazala prednost samo u pojedinim slučajevima. Ipak, treba napomenuti da su potrebna dodatna istraživanja, kako bi se uspešno razvila individualna terapija.