MOGUĆNOST UNAPREĐENJA MENADŽMENTA STOMATOLOŠKE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE – STUDIJA SLUČAJA ORDINACIJE , VUKADINOVIĆ“ U REPUBLICI SRBIJI - Vukadinović, Aleksandra (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Uvod: Dentalna medicina je deo zdravstvene zaštite i dužna je da svim raspoloživim sredstvima obezbedi stomatološku zaštitu stanovništvu na određenom području, putem očuvanja, poboljšanja i uspostavljanja konkretne funkcije i izgleda usne šupljine i njenih pojedinih delova, proučavanjem i prevencijom opštih oboljenja usne duplje, kao i lečenjem oboljenja, nepravilnosti i povreda usta i zuba. Sistem stomatološke zdravstvene zaštite na teritoriji Republike Srbije zahteva promene u domenu zakonske regulative, organizaciji rada i finansijskom ulaganju u stomatološku zdravstvenu zaštitu radi poboljšanja rada i dobijanja većeg broja stručnih kadrova za pružanje stomatoloških usluga. McKinsey 7S model predstavlja dobar alat za proveru sposobnosti upravljanja i kapaciteta neke organizacije da odgovori na savremene zahteve koje korisnici pred nju postavljaju. Cilj: Cilj rada bilo je istraživanje mogućnosti za unapređenje postojećeg sistema menadžmenta stomatološke zdravstvene zaštite. Metode: Metod rada podrazumeva studiju slučaja koja obuhvata primenu dijagnostičkog modela McKinsey 7S na privatnu stomatološku ordinaciju. Rezultati: Rezultati istraživanja poslužili su kao osnova za predlog mogućeg unapređenja menadžmenta stomatološke zdravstvene zaštite.