TROMBOTIČNA MIKROANGIOPATIJA KAO PRVA MANIFESTACIJA DISEMINOVANE MALIGNE BOLESTI - Todorović, Željko; Anđelić , Marko (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Uvod: Trombotične mikroangiopatije su grupa bolesti koje karakterišu diseminovana intravaskularna tromboza, trombocitopenija i ishemijsko oštećenje organa. U ovu grupu spadaju trombotična trombocitopenijska purpura i hemolitičko-uremijski sindrom. Mada retko, jedan od uzroka trombotične mikroangiopatije mogu biti i maligne bolesti, pre svega karcinomi želuca, prostate, dojke i pluća. Prikaz bolesnika: Prikazujemo pacijentkinju sa trombotičnom mikroangiopatijom i diseminovanom malignom bolešču nejasne etiologije. Zaključak: Ovaj klinički entitet se naziva trombotična mikroangiopatija udružena sa tumorima. Prvi put je opisana 1970. godine, ali je do danas opisano svega nekoliko desetina slučajeva. S obzirom na veliku smrtnost, treba misliti o njemu kod pacijenata sa malignom bolešču, prisutnom mikroangiopatskom hemoliznom anemijom i trombocitopenijom.