ULOGA HIPERBARIČNE OKSIGENOTERAPIJE U LEČENJU PROGRESIVNE INFEKCIJE STOPALA KOD PACIJENTA OBOLELOG OD DIABETES MELLITUS-a DE NOVO – PRIKAZ SLUČAJA - Danilović, Dragana; Milošević, Jelena; Brkić, Predrag (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Uvod: Hiperbarična oksigenoterapija (HBOT) predstavlja terapijsku i dijagnostičku metodu u kojoj pacijent udiše 100% molekulski kiseonik pod pritiskom većim od jedne apsolutne atmosfere (ATA) u hiperbaričnim komorama [1]. Diabetes mellitus je heterogena grupa poremećaja metabolizma koji se manifestuju povišenjem nivoa glukoze u krvi, a uzrokovani su ili nedovoljnim lučenjem ili neadekvatnom funkcijom insulina [2]. Dijabetesno stopalo je najčešća hronična komplikacija diabetes mellitus-a. Prikaz slučaja: Predstavljamo slučaj pedesettrogodišnjeg pacijenta koji je upućen u našu ustanovu radi sprovođenja hiperbarične oksigenoterapije zbog vlažne gangrene i flegmone desnog stopala. Pacijent, novootkriveni dijabetičar, hospitalizovan je u tercijarnoj ustanovi gde je učinjena hirurška obrada rane. Uvedena je adekvatna antibiotska, antiagregaciona i insulinska terapija, radi što bolje glikoregulacije. Učinjen je rendgen (RTG) snimak desnog stopala kojim je verifikovano prisustvo gasa u mekotkivnim strukturama. S obzirom na lokalni nalaz sa progresijom i propagacijom infekcije put proksimalno, uz prisustvo gasa, odmah je započeta hiperbarična oksigenoterapija po hitnom protokolu, u cilju pokušaja spasavanja ekstremiteta. Nakon sprovedenih 30 hiperbaričnih oksigenoterapija, lokalni nalaz je bio znatno bolji, bez ugroženosti ekstremiteta. Zaključak: Bilo kakav nedostatak u kontinuitetu kože, imunitetu i vaskularizaciji može se smatrati faktorom rizika za razvoj flegmone kod dijabetičara [3]. Dijabetesno stopalo je posledica neuroishemijskih promena, koje se povremeno komplikuju dodatnom infekcijom. Prema preporukama Desete evropske konsenzus konferencije hiperbarične medicine, indikacije za primenu hiperbarične oksigenoterapije su klasifikovane prema jačini dokaza, a upravo za pomenutu patologiju postoji visok nivo saglasnosti. Prikazom ovog slučaja želeli smo da pokažemo da je moguće uspešno sanirati teške infekcije dijabetesnog stopala primenom hiperbarične oksigenoterapije, uz multidisciplinarni pristup.