KOMPLEKSNI REGIONALNI BOLNI SINDROM: PREGLED LITERATURE KAO PUTOKAZ ZA SVAKODNEVNU KLINIČKU PRAKSU - Dubljanin Raspopović, Emilija; Tulić, Goran; Nedeljković, Una; Ilić, Nela; Aleksić, Milica; Kadija, Marko; Tomanović Vujadinović, Sanja (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Kompleksni regionalni bolni sindrom (KRBS) je hronični kompleksni poremećaj koji značajno utiče na kvalitet života osoba koji od njega pate. Ovaj sindrom zahvata ekstremitete nakon traume ili povrede nerava. Hiperalgezija i alodinija ekstremiteta često prate ovo stanje. Postavljanje dijagnoze i lečenje ovog oboljenja je veoma kompleksno. Budimpeštanski kriterijumi su trenutno najšire prihvaćeni dijagnostički kriterijumi. Rana dijagnoza i rano započinjanje lečenja su od suštinskog značaja za povoljan ishod KRBS-a. Terapijski modaliteti dostupni za lečenje KRBS-a obuhvataju fizikalnu terapiju, farmakoterapiju i interventne tehnike. Dodatne visokokvalitetne studije su potrebne za određivanje najbolje terapijske opcije.