OBOLEVANJE I UMIRANJE OD ZARAZNIH BOLESTI, U PERIODU OD 2015. DO 2019. GODINE, NA TERITORIJI BEOGRADA - Pajić, Marija; Jović-Vraneš, Aleksandra (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Uvod: Zarazne bolesti još uvek značajno opterećuju društvo, kako u svetu, tako i kod nas. Cilj rada je bio da se analizira kretanje ukupnog broja obolelih i umrlih od zaraznih bolesti u beogradskoj populaciji, u periodu od 2015. do 2019. godine. Materijali i metode: U radu je korišćena deskriptivna epidemiološka metoda. Podaci o obolevanju i umiranju od zaraznih bolesti dobijeni su iz Statističkih prikaza zdravstvene delatnosti u Beogradu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, za period od 2015. do 2019. godine. Korišćeni su podaci o broju novoobolelih i umrlih od zaraznih bolesti, kao i o broju novoobolelih po grupama zaraznih bolesti. Za procenu trendova obolevanja i umiranja od zaraznih bolesti tokom posmatranog perioda, korišćena je linearna regresiona analiza za trendove (curve estimation). Rezultati: U periodu od 2015. do 2019. godine, na teritoriji Beograda je registrovano ukupno 144.215 lica obolelih od zaraznih bolesti. Obolevanje od zaraznih bolesti se, u posmatranom periodu, u beogradskoj populaciji smanjilo, a umiranje od zaraznih bolesti se povećalo. Tokom posmatranog perioda, nije zapažen statistički značajan trend u stopama incidencije i stopama mortaliteta od zaraznih bolesti (incidencija: y = 2.158,120 – 134,000 x, p = 0,073; mortalitet: y = 4,930 + 0,250 x, p = 0,369). Zaključak: Zarazne bolesti, iako visoko preventabilne, i dalje su prisutne, kako u nerazvijenim, tako i u razvijenim zemljama. Pored mera opšte i lične higijene, nošenja zaštitnih maski, izbegavanja rizičnog ponašanja i zaštite od seksualno prenosivih bolesti, neophodno je javnozdravstvene mere usmeriti na zaštitu životne sredine i prevenciju širenja infektivnih agenasa van njihovih staništa, kao i na prevenciju nastanka novih infektivnih agenasa.