SIPOC METODA OPTIMIZACIJE KLINIČKOG PROCESA U AKUŠERSTVU - Međedović, Edin; Spalldi Barišić, Lara; Nevačinović, Enida; Rama, Admir; Kurtović, Anida; Cerovac, Anis (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Brzina pružanja usluga pacijentima direktno utiče na uspeh zdravstvenih organizacija. U tom pogledu, implementacija savremenih koncepata u zdravstvenim organizacijama predstavlja sinonim za uspeh. Predmet istraživanja ovog rada je mogućnost primene SIPOC metode na klinički proces u akušerstvu. Preciznije, primena navedene metode značila bi brže odvijanje aktivnosti u okviru kliničkog procesa (pregestacijsko savetovanje, antenatalna zdravstvena nega trudnica, porođaji, nadzor porodilja u periodu puerperijuma). Kroz aktivnosti navedenog kliničkog procesa nastoje se zadovoljiti zdravstvene potrebe trudnica i porodilja. Primena SIPOC metode nije toliko aktuelna u kliničkim procesima, posebno kliničkom procesu u akušerstvu, te stoga ovaj rad otvara jedno novo istraživačko područje. Cilj ovog rada jeste da ukaže na aktuelnost SIPOC metode, kao jednog od alata u okviru Lean metodologije, koji se može koristiti za unapređenje kliničkog procesa u akušerstvu. U radu su korišćenje sledeće metode: metoda analize, induktivno – deduktivna metoda, metoda sinteze, metoda deskripcije i metoda dokazivanja. Takođe je korišćena analiza slučaja, kod primene SIPOC matrice u ginekološko-akušerskoj ambulanti. Rezultati istraživanja su pokazali da implementacija savremenih metoda ima pozitivan uticaj na poboljšanje efikasnosti pružanja zdravstvenih usluga. SIPOC metoda je uticala na poboljšanje efikasnosti kliničkog procesa u akušerstvu. Na osnovu pregleda literature i dobijenih rezultata, utvrđeno je da ne postoji formalizovan koncept sa instrukcijama o implementaciji metoda poboljšanja kliničkih procesa.