BK VIRUS KAO UZROČNIK HEMORAGIČNOG CISTITISA KOD BOLESNIKA LEČENIH ALOGENOM TRANSPLANTACIJOM KOŠTANE SRŽI - Stanković, Stefan; Đunić, Irena (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Uvod: BK virus je virus sa dvostrukim DNK lancem iz porodice Polyomaviridae. Na osnovu DNK sekvenci, može se klasifikovati u šest genotipova. Kod pacijenata uključenih u program alogene transplantacije matičnih ćelija hematopoeze (alo-TMĆH), dovodi do hemoragičnog cistitisa. Cilj: Cilj ovog istraživanja je određivanje učestalosti PCR (polymerase chain reaction) pozitivnosti na BK virus u krvi i urinu bolesnika uključenih u program alo-TMĆH, određivanje prediktora za razvoj kliničke slike hemoragičnog cistitisa izazvanog BK virusom, kao i utvrđivanje njegovog uticaja na ukupno preživljavanja (overall survival – OS) bolesnika. Materijali i metode: U retrospektivnu kohortnu studiju su uključena 42 bolesnika sa Klinike za hematologiju UKCS-a. Prisustvo virusa u krvi i urinu određivano je PCR metodom. Preživljavanje bolesnika u odnosu na pojavu hemoragičnog cistitisa računato je Kaplan-Majerovom metodom a poređenje je vršeno log-rank testom. Rezultati: Pozitivan PCR nalaz na BK virus je bio prisutan u krvi kod 97,6% ispitanika, a u urinu kod 100% pacijenata. Prosečno vreme preživljavanja pacijenata bez kliničke slike hemoragičnog cistitisa je iznosilo 44,357 meseci, dok je za pacijente sa kliničkom slikom hemoragičnog cistitisa iznosilo 17,395 meseci. Na osnovu log-rank testa, uočena je statistički značajna razlika u preživljavanju između ovih grupa pacijenata (p = 0,049). Posmatrano u odnosu na dan engraftmenta leukocita, bolesnici sa engraftmentom nakon D+14 od dana alogene TMĆH, imali su značajno veću učestalost ispoljavanja kliničke slike hemoragičnog cistitisa (p = 0,037). Zaključak: Hemoragični cistitis izazvan BK virusom predstavlja čestu komplikaciju u toku lečenja bolesnika sa malignim hematološkim oboljenjima u programima alogene transplantacije i značajno utiče na OS ovih bolesnika.