EKSTREMNA GOJAZNOST I TOTALNA LAPAROSKOPSKA HISTEREKTOMIJA - PRIKAZ SLUČAJA - Dokić, Milan; Sljivančanin, Dragiša; Babić, Sandra; Milošević, Branislav (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Uvod: Laparoskopski pristup se ranije nije razmatrao za gojazne osobe, upravo zbog povećanog rizika od operativnih i postoperativnih komplikacija. Poslednjih godina, međutim, pristup se promenio u korist minimalno invazivnih procedura kojima se izbegava laparotomija, koja je kod gojaznih osoba najčešći uzrok komplikacija, u vidu sporijeg i otežanog zarastanja rana, krvarenja i infekcija na mestu laparotomije. I dalje je, u hitnim situacijama, ekstremna gojaznost praćena višestrukim komorbiditetima pravi izazov za endoskopsku hirurgiju, endoskopskog hirurga i kompletan hirurški i anesteziološki tim. Prikaz slučaja: Predstavljamo slučaj šezdesetjednogodišnje, ekstremno gojazne pacijentkinje, koja je hitno primljena u bolnicu, zbog produženog vaginalnog krvarenja i anemije. Nakon preoperativne pripreme, pacijentkinja je operisana – izvršena je totalna laparoskopska histerektomija sa bilateralnom salpingooforektomijom. Zaključak: Gojaznost je veliki problem u savremenom društvu. Osim što direktno utiče na zdravlje, prekomerna telesna masa kod pacijenata veoma otežava izvođenje hirurških zahvata. Debljina trbušnog zida i prateći zdravstveni problemi predstavljaju kontraindikaciju za laparoskopske operacije. U ovakvim slučajevima, za izvođenje hirurških operacija, posebno laparoskopskih, potrebno je imati stručno obučen tim i odgovarajuću tehničku opremu. Laparoskopska hirurgija ima sve veću zastupljenost, čak i u najtežim slučajevima. Prikazom ovog slučaja želeli smo da pokažemo da je moguće uspešno uraditi totalnu laparoskopsku histerektomiju kod ekstremno gojaznih pacijentkinja sa brojnim komorbiditetima, čak i u hitnim situacijama.