KARDIOTOKSIČNOST VISOKE DOZE METILPREDNIZOLONA KOD BOLESNIKA SA HRONIČNOM LIMFOCITNOM LEUKEMIJOM – PRIKAZ SLUČAJA - Apostolović Stojanović, Milica; Radojković, Milica; Stojanović, Aleksandar; Vukomanović, Vladan (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Uvod: Nekoliko klasa lekova mogu izazvati atrijalnu fibrilaciju (AF) kod bolesnika koji nemaju oboljenje srca, kao i pojavu atrijalne fibrilacije kod postojećeg srčanog oboljenja. AF izazvana lekovima se najčešće klinički manifestuje u vidu paroksizma. Visoke doze intravenskog metilprednizolona (VDMP) u lečenju hronične limfocitne leukemije (HLL) povezane su sa pojavom različitih neželjenih efekata, uključujući i pojavu atrijalne fibrilacije. Tačan mehanizam atrijalne fibrialcije indukovane VDMP-om nije poznat. Prikaz slučaja: Prikazujemo slučaj bolesnika sa HLL-om, kod koga je, nakon primene visoke doze intravenskog metilprednizolona, došlo do pojave atrijalne fibrilacije. Zaključak: Lekari bi trebalo da budu upoznati sa posebnim okolnostima u lečenju hronične limfocitne leukemije, jer AF izazvana lekom može biti neželjeni efekat koji ograničava dalju terapiju.