KOVID-19 INFEKCIJA IZ ASPEKTA GASTROENTEROLOGA - Branković, Marija; Jovanović, Igor; Radonjić, Tijana; Marković, Olivera; Brajković, Milica; Popadić, Višeslav; Klašnja, Slobodan; Zdravković, Marija (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2021)
Gastrointestinalni trakt i jetra nisu pošteđeni kada je u pitanju bolest izazvana koronavirusom 2019 (KOVID-19), jer ona ne utiče samo na respiratorni trakt, već je takođe sistemska bolest koja prouzrokuje oštećenje više organa. U ovom preglednom radu, ujedinili smo sve podatke klinički značajne za lekare koji leče pacijente obolele od ove infekcije, posebno za gastroenterologe. Treba imati na umu da gastrointestinalni simptomi mogu biti prvi i/ili jedini pokazatelji KOVID-19 infekcije, stoga treba posumnjati na ovu infekciju kada pacijent, koji je bio izložen riziku, prijavi simptome poput proliva, gubitka apetita, bola u trbuhu, mučnine i/ili povraćanja. Gornja gastrointestinalna endoskopija tokom pandemije KOVID-19 infekcije predstavlja veliki problem, jer je reč o infekciji koja se tokom ove procedure vrlo lako prenosi kapljičnim putem, stoga je treba sprovoditi samo u hitnim slučajevima. Što se tiče pacijenata koji boluju od inflamatornih bolesti creva, oni su često na imunosupresivnoj terapiji, ali preporuke su da im ne treba korigovati terapiju jer nisu u grupi pacijenata sa povećanim rizikom od oboljevanja od KOVID-19 infekcije. Takođe, lezija jetre prouzrokovana ovom infekcijom je rezultat mehanizama više faktora i zasigurno predstavlja razlog za brigu, pogotovo ako su u pitanju pacijenti sa već postojećim, hroničnim bolestima jetre, te na njih treba posebno obratiti pažnju.