MAGNETNA REZONANCA SRCA U RANOJ DIJAGNOSTICI INFLAMACIJE MIOKARDA NAKON KOVID-19 INFEKCIJE: SERIJA SLUČAJEVA I PREGLED LITERATURE - Zdravković, Marija; Klašnja, Slobodan; Popović, Maja; Đuran, Predrag; Manojlović, Andrea; Brajković, Milica; Marković, Olivera; Jovanović, Igor; Branković, Marija; Popadić, Višeslav (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2021)
Iako je na početku svog pojavljivanja smatrana respiratornom bolešću, sa tipičnom prezentacijom po tipu bilateralne pneumonije, KOVID-19 je zapravo multisistemsko oboljenje sa mnogobrojnim ekstrapulmonalnim manifestacijama. U osnovi generalizovanog multisistemskog oštećenja nalazi se oštećenje endotelnih ćelija kardiovaskularnog sistema, izazvano udruženim delovanjem direktnog uticaja virusa i efektom cirkulišućih citokina na miokard i perikard, koje se može javiti u toku akutne faze infekcije ili nakon toga. Najčešći kardiovaskularni simptomi kod pacijenata, nakon akutne faze KOVID-19 infekcije, jesu zamaranje, malaksalost, kratak dah, bolovi u grudima, lupanje i preskakanje srca. Standardnim dijagnostičkim metodama se kod ovih pacijenata ne registruju značajne promene, mada inflamacija miokarda i pored toga može biti prisutna. Oštećenje miokarda takođe može biti supstrat za pogoršanje srčane insuficijencije, kao i za različite aritmije, potencijalno opasne po život, što je od izuzetnog značaja za dalje lečenje i prognozu. Magnetna rezonanca srca je sofisticirana, nejonizujuća dijagnostička metoda, koja može pružiti važne informacije u vezi sa funkcijom i volumenom leve i desne komore, tkivnom karakterizacijom i kvantifikacijom fibroznih promena u miokardu. Predstavlja zlatni standard u neinvazivnoj dijagnostici miokarditisa. Kod pacijenata sa prethodnom KOVID-19 infekcijom i postojećim kardiovaskularnim simptomima, mogu se registrovati tipični znaci miokarditisa na magnetnoj rezonanci srca, uključujući postojanje edema miokarda, nekroze i miokardne fibroze, odnosno ožiljka. Takođe, određenim novim, sofisticiranim sekvencama, u sklopu kardiomagnetne rezonance, moguće je registrovati diskretne promene koje mogu ukazivati na inflamaciju miokarda, bez jasno vidljivih promena na standardnim sekvencama. U radu predstavljamo seriju slučajeva sa različitim obrascima inflamacije miokarda i perikarda nakon KOVID-19 infekcije, uz komparativni pregled trenutno najrelevantnijih naučnih podataka o mehanizmu, komplikacijama, lečenju i prognozi pacijenata sa post-KOVID miokarditisom, odnosno perikarditisom.