PLEURALNI IZLIV KOD PACIJENTKINJE OBOLELE OD KOVID-19 INFEKCIJE - Aritonović Pribaković, Jelena M; Perić, Milica; Milošević, Jelena; Janićević, Aleksandra (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2021)
Uvod/Cilj: Pleuralni izlivi se retko beleže na snimcima grudnog koša kompjuterizovanom tomografijom (CT) i radiografijom (RTG), kod bolesti izazvane koronavirusom 2019 (KOVID-19). Kada su prisutni, najčešće se javljaju kasno u toku bolesti, uglavnom su unilateralni, ali mogu biti i bilateralni, i apsorbuju se nakon dvodnevnog praćenja. Istraživanja su pokazala i da se pleuralni izlivi javljaju prevashodno kod starijih osoba i osoba sa osnovnom respiratornom bolešću, ali i da su incidencija respiratorne insuficijencije, incidencija sindroma akutnog respiratornog distresa, kao i stopa smrtnosti, više kod pacijenata sa pleuralnim izlivom nego kod pacijenata kod kojih do njega nije došlo. Cilj rada je da se prikaže slučaj koji se razlikuje od najčešće opisanih slučajeva u dostupnoj literaturi. Prikaz bolesnika: Prikazujemo bolesnicu staru 49 godina, bez komorbiditeta, obolelu od KOVID-19 oboljenja, kod koje se pleuralni izliv razvio desetog dana hospitalizacije; bio je unilateralan i nije ga bilo na ponovljenom snimku nakon četiri dana. Osim povećanja broja trombocita, krvna slika je bila u referentnim vrednostima, dok je vrednost CRP-a bila umereno povišena. Bolesnica je šesnaestog dana hospitalizacije otpuštena u dobrom opštem stanju. Zaključak: Ovaj slučaj nam pruža uvid u tok i prognozu KOVID-19 bolesti, koji se razlikuje od onog što je opisano u do sada objavljenim radovima, ukazujući na to da se pleuralni izliv ne javlja samo kod starijih bolesnika sa komorbiditetima i teškom kliničkom slikom KOVID-19 infekcije.