MODELOVANJE KAO NAČIN UPRAVLJANJA NEIZVESNOŠĆU PANDEMIJE: PROCENA SMRTNOSTI U KOVID-19 PANDEMIJI: Procena globalnih i lokalnih efekata COVID-19 pandemije - Stevanović, Aleksandar; Šantrić Milićević, Milena (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2021)
Progresija pandemije bolesti izazvane koronavirusom (COVID-19) motivisala je medicinsku i naučnu zajednicu da pokuša da modeluje i predvidi transmisiju SARS-CoV-2. Predviđanje mogućeg toka COVID-19 pandemije je pomoglo da bolje razumemo nijansirane efekte usvojenih mera, kao i da se usmerimo ka budućim merama koje bi trebalo sprovesti. U ovom radu smo pokušali da sumiramo nekoliko odabranih pristupa koji su korišćeni za procenu efekata COVID-19 pandemije, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou (Srbija).