MORTALITET OD KOVID-19 OBOLJENJA U BEOGRADU - Rosić, Nataša; Šantrić Milićević, Milena (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2021)
Сажетак Највалиднији подаци о Ковид-19 јесу подаци о морталитету, јер показују колико је драгоцених живота однела односно колико је ова болест узела маха у једној земљи. Ови подаци су драгоцени за анализе и поређења и могу информисати доносиоце одлука о здравственој заштити. У овом раду се приказују основне карактеристике смртности од Ковид-19 у Београду у 2020. години. Уочено је да је Ковид-19 пандемија однела 0,2% људи, а већину умрлих чинио је мушки контигент становника. Резултати указују на значајну превремену смртност која се могла избећи, јер су многе студије до сада већ показале добити од примењивања мера заштите, превенције и контроле болести. Остаје да се у другим студијама утврди колико је година живота изгубљено због превремене смртности у вези са Ковид-19 пандемијом у Београду. Ово истраживање пружа доказе којима се може обогатити дискусија и закључци о губицима због пандемије Ковид-19 на међународном нивоу. Kључне речи: стопе морталитета, Ковид-19, узроци смрти, Србија