TRIJAŽA U NE-KOVID USTANOVI ZA VREME COVID-19 PANDEMIJE - Đikić, Marina; Gujaničić, Dušica; Milićević-Nešić, Ivana; Ercegovac, Marko; Dželebdžić, Slobodan; Lukić, Ivanka; Andrić, Budimir; Miladinović, Tijana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2021)
U vreme pandemije COVID-19, Urgentni centar (UC) Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS), iako ne-kovid ustanova, morao je da se prilagodi na zbrinjavanje velikog broja kritično obolelih i potencijalno zaraznih bolesnika. U ovom radu prikazujemo prilagođavanje UC UKCS uslovima pandemije u situaciji prethodno nedovoljno definisanih protokola za postupanje u ovakvim situacijama. U martu 2019. godine, formirano je Prijemno trijažno odeljenje urgentne medicine (PTO UM). Osnovni njihov zadatak je jasno razdvajanje bolesnika sa epidemiološkim rizikom (ER) od onih koji taj rizik nemaju i dalje njihovo izolovano zbrinjavanje. Procena ER podrazumeva popunjavanje epidemiološkog upitnika, ciljanu, kratku anamnezu, merenje temperature i procenu respiratornog statusa bolesnika. Kompletan proces trijaže, inicijalne dijagnostike i lečenja bolesnika sa ER je domen rada i odgovornosti specijalista urgentne medicine. Od 15.marta 2020. do 15.mara 2021. godine je istrijažirano 155000 bolesnika od čega je 9519 bilo sa ER koji su zbrinuti u PTO UM. Ovakvom trijažom je minimalizovano širenje infekcije uz istovremeno zbrinjavanje svih kritično obolelih bez obzira na ER. Međutim, na istom mestu su zbrinjavani bolesnici sa manjim i oni sa visokim rizikom za Covid zbog deficita prostora. Takođe, trijaža se odnosi samo na „kovid trijažu“ a ne i na trijažu po stepenu hitnosti obolelih što je osnova rada svakog savremenog urgentnog centra.