RESEARCH ON FOREIGN INVESTORS NEEDS FOR NEW WORKFORCE IN FREE INVESTMENT ZONES IN AUTONOMOUS PROVINCE OF VOJVODINA - Damnjanović, Jelena; Stankov, Biljana; Roganović, Milijana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2020)
Kao jedan od privredno i kulturno najrazvijenijih regiona u Republici Srbiji, AP Vojvodina je od početka XXI veka pa nadalje, bila posebno privlačna investiciona destinacija, te je istraživanje potencijala i podsticaja koje ova lokacija nudi bilo posebno izazovno za autore ove empirijske studije. Predmet istraživanja se odnosi na identifikovanje potreba stranih investitora za novom radnom snagom, a istraživačkim uzorkom je obuhvaćeno 18 kompanija u vlasništvu stranih investitora koje posluju u slobodnim investicionim zonama u AP Vojvodini (Novi Sad, Zrenjanin, Subotica i Apatin). Pored privlačenja stranih investicija jedan od osnovih razloga osnivanja slobodnih zona u Republici Srbiji i AP Vojvodini bio je i povećanje zaposlenosti. Shodno tome, cilj istraživanja jeste analiza dosadašnjih iskustava stranih investitora u vezi sa zanimanjima za kojima je postojala najveća potreba tokom istraživanog perioda, kao i identifikovanje ključnih veština radnika koje se povezuju sa pomenutim zanimanjima i smatraju najpotrebnijim. Sprovođenjem empirijskog istraživanja autori potvrđuju opštu i posebne istraživačke hipoteze i zaključuju da su strani investitori koji posluju u slobodnim investicionim zonama AP Vojvodine tokom 2018. godine povećali nivo zaposlenosti u ovom regionu pošto su angažovali nove radnike određenih kvalifikacija. Njihove potrebe za pojedinim zanimanjima su bile tačno određene i jasno orijentisane ka nekoliko najtraženijih zanimanja, a odgovarajuće veštine radnika su identifikovane kao ključne za obavljanje poslovnih aktivnosti na novootvorenim radnim mestima.
Keywords: strane direktne investicije; slobodne investicione zone; veštine radnika; AP Vojvodina; radna snaga