A RESEARCH ON THE SOCIALLY RESPONSIBLE HUMAN RESOURCE MANAGEMENT IN SERBIA - Berber, Nemanja; Slavić, Agneš; Leković, Bojan (International Journal of Economic Practice and Policy, 2020)
Korporativna društvena odgovornost (Corporate social responsibility CSR) i održivi razvoj su koncepti koji u svojoj osnovi polaze od odgovornog ponašanja ekonomskih i političkih subjekata, tačnije od balansiranja između ekonomskih, socijalnih i ekoloških ciljeva. CSR je povezan sa svim aspektima menadžmenta, posebno sa menadžmentom ljudskih resursa (Human resource management HRM). HRM zauzima posebno mesto u okviru društvene odgovornosti, jer se odnosi na ljude koji su angažovani u organizaciji i smatraju se jednim od najvažnijih resursa svake organizacije. Cilj rada je istraživanje odnosa između CSR i održivog razvoja sa jedne strane, i HRM sa druge strane. Predmet rada obuhvata vezu između koncepta CSR, održivog razvoja i HRM, kroz empirijsku analizu podataka preduzeća iz Republike Srbije. Metodologija istraživanja obuhvata teorijsko istraživanje dostupne literature i podataka, kao i analizu empirijskih podataka o CSR, održivom razvoju i HRM, na osnovu CRANET baze podataka u Srbiji. Prilikom obrade podataka korišćeni su metodi deskriptivne statistike, Pirsonovog hi-kvadrat testa i t-testa.
Keywords: korporativna društvena odgovornost; održivi razvoj; ekološke performanse; menadžment ljudskih resursa; CRANET; Srbija