UTICAJ MOTIVA NA ISHODE PUTOVANJA - KONCEPT SLOW TURIZMA - Tomić, Slavica; Leković, Ksenija; Stoiljković, Aleksandra (International Journal of Economic Practice and Policy, 2019)
Koncept Slow turizma relativno je nov i uključuje ljude koji putuju „sporije“ i kraće ali ostaju duže u odabranoj destinaciji u kojoj koriste lokalne oblike transporta, uživaju u lokalnoj kuhinji i obilaze lokalne, kulturne znamenitosti. Podsticanjem potrošača ka ovom posebnom obliku turizma ostvaruju se mnogobrojne prednosti kako za destinaciju i lokalnu zajednicu tako i za same potrošače. U kontekstu putovanja motivacija se odnosi na set potreba koje navode pojedinca da putuje. Tako, ljudi putuju jer su „odgurnuti“ odnosno „privučeni“ određenim faktorima. U radu su prikazani rezultati istraživanja koji objašnjavaju uticaj motiva na ishode slow putovanja. Motivi su podeljeni u dve grupe: 1) push motivi (relaksacija, samorefleksija, beg i učenje) i 2) pull motivi (otkriće i angažovanje). Rezultati istraživanja pokazali su da push motivi imaju značajniji uticaj na ishode putovanja (zadovoljstvo i ponovni dolazak u destinaciju). Istraživanje je sprovedeno krajem 2017. godine. Uzorak je obuhvatio 320 ispitanika sa teritorije Republike Srbije koji su u prethodne dve godine posetili jednu od destinacija u Vojvodini označenu kao „slow place“ (Palić, salaš u Vojvodini i Fruška gora).
Keywords: Vojvodina||; ||Vojvodina; slow place||; ||slow mesto; outcome of the travel||; ||ishod putovanja; pull motives||; ||pull motivi; push motives||; ||push motivi; motivations||; ||motivacija; slow tourism||; ||slow turizam