INSTITUCIONALNI OKVIR SISTEMA ZA REŠAVANJE SPOROVA SVETSKE TRGOVINSKE ORGANIZACIJE I TRANSPARENTNOST POSTUPKA KROZ PRIZMU SLIČNOSTI I RAZLIKA SA MEĐUNARODNIM TRGOVINSKIM ARBITRAŽAMA - Arsić, Nina (International Journal of Economic Practice and Policy, 2018)
Institucionalni okvir sistema za rešavanje sporova Svetske trgovinske organizacije sa svim svojim specifičnostima predstavlja značajno dostignuće u domenu međunarodne trgovine. Kroz višedecenijski razvoj kojim se došlo do etabliranja sistema rešavanja sporova koji danas egzistira, uspostavljen je efikasan mehanizam rešavanja sporova koji iskazuje svoje specifičnosti kroz tela u kojima se rešavaju sporovi među državama. U radu će autor prikazati evoluciju sistema za rešavanje sporova i ukazati na ključne tendencije koje se uočavaju kroz veću transparentnost samog postupka, čime se postiže znatniji nivo poverenja u instituciju, kao i na pojedine aspekte u kojima se detektuju sličnosti i razlike u postupku rešavanja sporova pred STO i pred međunarodnim trgovinskim arbitražama.