RASHODI DRUŠTVA ZASNOVANOG NA ZNANJU U FUNKCIJI RASTA KONKURENTNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE - Jović, Ljiljana; Vuković, Marija; Ćeranić, Dragana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2018)
Cilj rada je da ukaže na stanje, značaj i korist koje Bosna i Hercegovina ima od razvoja društva zasnovanog na znanju. Komparativna analiza ključnih statističkih pokazatelja je pokazala da se Bosna i Hercegovina nalazi u vrlo lošem položaju u poređenju sa drugim zemljama, kako po ulaganjima u znanje i inovacije prema UNESCO statistici, tako i po konkurentnosti kako pokazuje Word Economic Forum; Global Competitivness Report, a takođe je daleko ispod performansi zemalja Evropske unije čijem priključenju teži. Rezultati analize sugerišu da su ulaganja u razvoj nauke, obrazovanja i inovacija u Bosni i Hercegovini toliko niska da ne pokazuju korelaciju sa privrednim rastom i tokovima stranih investicija, kao ključnim pokazateljima konkurentnosti.