IZAZOVI UPRAVLJANJA LOKALNOM SAMOUPRAVOM - Budimirović, Marko (International Journal of Economic Practice and Policy, 2017)
Predmet ovog rada je analiza upravljanja lokalnim samoupravama. Lokalne samouprave su često na udaru kritike javnosti zbog svoje neefikasnosti. Ceo javni sektor pa i jedinice lokalne samouprave imaju svoje specifičnosti na kojima se zasnivaju pa se zbog toga ne može očekivati efikasnost obavljanja poslovnih zadataka kakva postoji u privredi. Ipak, neophodno je sprovesti reforme. Dobro upravljanje je od ključne važnosti kako bi se potigla efikasna i efektivna lokalna smouprava. U tom kontekstu, potrebno je izvršti analizu lokalne samouprave, a zatim uspostaviti model upravljanja kojim će se postići efikasnost uz poštovanje specifičnoti na kojima se zasniva javni sektor kako bi se obezbedila efikasna lokalana samouprava, koja radi u interesu građana.
Keywords: local self-government||; ||lokalna samouprava; city||; ||grad; municipality||; ||opština; management||; ||upravljanje; new public management||; ||novi javni menadžment