BIZNIS PLAN KAO IZVOR INFORMACIJA ZA DONOŠENJE POSLOVNIH ODLUKA - Boškov, Veronika (International Journal of Economic Practice and Policy, 2017)
Za uspešan razvoj i podršku poslovanju potrebno je informisati sve zainteresovane aktere o strukturi posla, budućim planovima razvoja, sredstvima koja su potrebna za realizaciju, efektima koji se planiraju ostvariti i finansijskim efektima koji će uslediti od tog posla. Biznis plan je preduslov za otpočinjanje preduzetničog poduhvata i njegovu realizaciju. Savremene uslove poslovanja karakterišu intenzivne promene na tržištu, velika konkurencija i sve zahtevniji kupci. Moderno poslovanje podrazumeva studiozno istraživanje tržišta i mogućnost profitabilne upotrebe kapitala što se postiže simulacijom kroz biznis plan. Moglo bi se reći da biznis plan predstavlja mapu aktivnosti u razradi poslovne ideje sa svim neophodnim aktivnostima i sredstvima koja je testirana i proverena prvo na papiru. Biznis plan nije garant uspeha preduzeća ali je sigurno način da se poveća verovatnoća uspeha i da se kroz relevantne, razumljive i istinite informacije predstavi skup projektovanih aktivnosti čiji će rezultati zainteresovati sve aktere da aktivno ostvare postavljene ciljeve.
Keywords: BUSINESS PLAN||; ||biznis plan; information||; ||informacije; users||; ||korisnici; decision-making||; ||proces donošenaj odluka