UTICAJ ANIMACIJE NA DUŽINU TRAJANJA I RADIJUS IZLETNIČKO-REKREATIVNIH KRETANJA - Dimitrić, Dragana; Vujko, Aleksandra; Gajić, Tamara; Petrović, Marko (International Journal of Economic Practice and Policy, 2017)
Osnovna hipoteza od koje se krenulo u radu jeste tvrdnja da je animacija posetilaca direktno utiče na dužinu trajanja i radijus izletničko-rekreativnih kretanja u turizmu. Osnovni cilj istraživanja predstavlja definisanje uloge animacije na izbor izletničko-rekreativnih destinacija, a samim tim i dužinu trajanja i radijus kretanja turista. Na prostoru Grada Beograda postoji više zaštićenih prirodnih dobara, a jedno od njh je Veliko ratno ostrvo, pri ušću Save u Dunav. Ovaj prostor funkcioniše u okviru tri zaštićene zone. U jednoj od ovih zona živi privremeno stanovništvo koje je bilo predmet anketiranja, baš kao i Udruženje turističkih vodiča Srbije. Došlo se do zaključka da je jedna od najvećih prednosti razvoja turizma na Velikom ratnom ostrvu upravo mogućnost razvoja određenih oblika turizma, od kojih izletničko-rekreativni turizam ima višestruke pozitivne efekte na stanovništvo koje ga upražnjava. Isto tako, u radu se došlo do zaključka da animacija direkto srazmerno utiče na dužinu trajanja boravka turista na destinaciji, kao i na radijus njihovih kretanja.