ANALIZA NIVOA KONCENTRACIJE AKTIVE U BANKARSKOM SEKTORU REPUBLIKE SRBIJE - Filipović, Maja; Avramović, Vladislava; Račić, Željko (International Journal of Economic Practice and Policy, 2017)
Sažetak: Ciljevi ovog rada su teorijski prikaz koeficijenata koji se najčešće koriste za analizu nivoa koncetracije tržišta, kao i analiza koncentracije bankarskog tržišta u Republici Srbiji. Istraživanjem su obuhvaćene vrednosti koeficijenata racia koncetracije (CR5) i Herfindal-Hiršman-og indeksa (HHI), u vremenskom razdoblju od 2008 do 2014 godine. Dobijeni rezultati idu u prilog zaključku da je domaće bankarsko tržište nisko koncentrisano (ukupno gledano), ali da postoji trend rasta učešća prvih 5 banaka u ukupnoj bilansnoj sumi sektora, koji preti da ugrozi razvoj konkurencije u budućem periodu.