PREGOVARANJE U UPRAVLJANJU MIKRO I MALIM PORODIČNIM FIRMAMA I EKONOMIJI NEGE U POSTSOCIJALISTIČKOJ NEOLIBERALNOJ TRANSFORMACIJI SRBIJE - Đurić Kuzmanović, Tatjana; Fischer, Jelena; Mandić, Sonja (International Journal of Economic Practice and Policy, 2016)
U radu se istražuju, analiziraju i objašnjavaju rodne pristrasnosti u upravljanju porodičnim firmama i ekonomiji nege u društvenom i ekonomskom kontekstu postsocijalističke neoliberalne transformacije Srbije. Cilj ovog rada je da se iz feminističke levičarske teorijske perspektive ukaže na temeljna ograničenja dominantno patrijarhalnog tipa pregovaranja u ostvarivanju ciljeva razvoja nacionalne ekonomije i rodne ravnopravnosti, kao i postsocijalističke neoliberalne transformacije Srbije. Rodne pristrasnosti istraživane su metodom dubinskih intervjua na uzorku od trideset mikro i malih porodičnih firmi u Vojvodini/Srbiji, u odnosu na uloge koje u njima imaju parovi/supružnici. Uloge žena i muškaraca, koji su analizirani u ovom radu, prevashodno se odnose na procese upravljanja porodičnim poslovima i pregovaranja o raspodeli njihovih uloga u porodičnoj firmi i u domaćinstvu. U prvom delu rada objašnjavaju se procesi globalizacije, svetske krize i postsocijalističke neoliberalne transformacije Srbije i njihovi rodni efekti. Potom se u drugom delu rada obrazlažu ključne rodne pristrasnosti, identifikovane u upravljanju mikro i malim porodičnim firmama i u ekonomiji nege. U zaključku se  ukazuje na ključna otvorena pitanja i izazove sa kojima se suočavaju akteri u mikro i malim porodičnim firmama i na potrebu rodnoosetljivog pregovaranja o upravljanju porodičnim firmama i u domaćinstvima.
Keywords: gender bias||; ||rodne pristrasnosti; patriarchal management||; ||patrijarhalno pregovaranje; micro and small family business||; ||mikro i male porodične firme; households||; ||domaćinstva; management of family businesses||; ||upravljanje porodičnim poslovima; allocation of resources in the household||; ||raspodela resursa u domaćinstvu; care economy||; ||ekonomija nege; neoliberal transformation||; ||neoliberalna transformacija; Serbia||; ||Srbija