ODGOVORNOST REVIZORA ZA OTKRIVANJE RAČUNOVODSTVENIH PREVARA - Vlaović Begović, Sanja; Tomašević, Stevan M (International Journal of Economic Practice and Policy, 2016)
Posledice otkrivenih računovodstvenih prevara snose sve interesne grupe počevši od samog preduzeća, preko investitora, kreditora, poslovnih partnera, države, pa sve do revizorske firme. Odgovornost za istinitu i fer prezentaciju finansijskih izveštaja imaju menažeri, revizori i regulatorna tela. Cilj rada jeste utvrđivanje nivoa odgovornosti revizora za otkrivanje eventualnih manipulativnih radnji i prevara. U radu će se autori osvrnuti i na ponašanje revizora podstaknuto, ličnim interesom, ili komercijalnim pritiscima, koje dovodi do narušavanja kvaliteta revizije i poverenja javnosti u revizorski izveštaj.
Keywords: accounting fraud||; ||računovodstvene prevare; manipulation||; ||manipulacije; RESPONSIBILITY||; ||odgovornost; independence||; ||nezavisnost; audit||; ||revizija