KVALITET USLUGA U TURISTIČKIM PREDUZEĆIMA KAO MODEL UPRAVLJANJA TURISTIČKOM DESTINACIJOM - Vujko, Aleksandra; Vujnić, Jovana; Gajić, Tamara; Petrović, Marko (International Journal of Economic Practice and Policy, 2016)
Osnovna hipoteza od koje se krenulo u radu jeste tvrdnja da je kvalitetna usluga ključ za zadržavanje postojećih i privlačenje novih turista. Osnovni cilj istraživanja predstavlja definisanje uloge kvaliteta u turističkim preduzećima na stepen potrošačevog zadovoljstva pruženom uslugom. U ovom istraživanju korišćena je tehnika anketnog istraživanja. Ispitanici su bili slučajni prolaznici i zaposleni u turističkom sektoru u opštini Bečej а od njih se tražilo da ocene kvaliet usluga u turističkim preduzećima i zalaganje zaposlenih u turističkim agencijama, u cilju što većeg izlaženja u susret potrebama i zahtevima turista. Na osnovu analize zavisnih i nezavisnih varjabli, došlo se do zaključka da kvalitet pruženih turističkih usluga u ovom regionu nije na zadovoljavajućem nivou, ali da preduslovi za njegovo poboljšanje postoje, ukoliko bi se uložili trud i sredstva u ove svrhe. Dobijeni rezultati mogu biti značajni za pružaoce usluga i doprineti unapređenju poslovanja kroz prilagođavanje turističke ponude potrebama turista.
Keywords: QUALITY OF SERVICES||; ||kvalitet usluga; municipality of Becej||; ||opština Bečej; tourist offer||; ||turistička ponuda; customer satisfaction||; ||zadovoljstvo potrošača