PROBLEMI KREDITA INDEKSIRANIH U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA: STUDIJA SLUČAJA STAMBENIH KREDITA U SRBIJI - Račić, Željko; Jovin, Slobodanka (International Journal of Economic Practice and Policy, 2016)
Banke su profitne institucije koje imaju za cilj da ostvare što veći prinos uz preuzimanje što manjeg rizika. Apresijacija švajcarskog franka je u poslednjih desetak godina donela korist domaćim bankama, stvarajući istovremeno velike finansijske probleme korisnicima kredita indeksiranih u toj valuti. Iako finansijski sistem Srbije, zbog problema s tim kreditima nije ugrožen, Narodna banka Srbije ponudila je četiri modela za olakšanje njihove otplate, koje većina dužnika nije prihvatila. U mnogim zemljama Evrope, banke su probleme kredita indeksiranih u francima rešile primenom modela konverzije kredita (u evro ili domicilnu valutu), koji su predvideli da se teret gubitaka za banke po osnovu konverzije deli na relaciji između korisnika kredita, poslovnih banaka i države. Generalni zaključak rada je da učestale krize na finansijskim tržištima širom sveta povećavaju verovatnoću značajnijih oscilacija deviznih kurseva na duži rok, zbog čega bi klijenti banaka, prilikom sklapanja ugovora sa valutnom klauzulom, trebalo da razmotre mogućnosti zaštite od nepovoljnog kretanja deviznih kurseva.
Keywords: foreign exchange risk||; ||devizni rizik; problem loans||; ||problematični krediti; risk management||; ||upravljanje rizicima; forward transactions||; ||terminske transakcije; loans indexed in Swiss francs||; ||krediti indeksirani u švajcarskim francima; banking system of Serbia||; ||bankarski sistem Srbije; National Bank of Serbia||; ||Narodna banka Republike Srbije