TEHNOLOŠKI LIDERI UPOTREBE RAČUNARA I VEBA 2.0 U VISOKOM OBRAZOVANJU: STUDIJA SLUČAJA - Marošan, Zoran T; Jošanov, Borislav; Savić, Ninoslava (International Journal of Economic Practice and Policy, 2016)
Razvoj upotrebe IKT i otvorenih koncepata je donelo visokom obrazovanju novu učeničku paradigmu kreiranja znanja. Glavna uloga u ovom novom konceptu sa aspekta infrastrukture je dodeljena Vebu 2.0. Autori ovog rada predstavljaju studiju slučaja sa iskustvima studenata institucije visokog obrazovanja. U prvom delu rada autori analiziraju od studenata prikupuljene podatke koji se odnose na pristup Internetu i njihovim aktivnostima na Internetu. Ovo istraživanje je sprovedeno korišćenjem upitnika zasnovanim na indikatorima definisanim od strane Eurostata kao i podacima koje su autori našli u studentskim projektima kreiranim korišćenjem alata Veba 2.0. Glavni cilj ovog rada je da se analizira kako studenti u Srbiji koriste alate Veba 2.0 u njihovom istraživačkom radu. Autori su uočili određene trendove u korišćenju alata Veba 2.0 i najpopularnijih tehnologija, zaključujući da alati Veba 2.0 ubrzavaju proces razvoja projekata.
Keywords: Web 2.0||; ||Veb 2.0; computer usage||; ||upotreba računara; TECHNOLOGY LEADERS||; ||tehnološki lideri; higher education||; ||visoko obrazovanje; students||; ||studenti